13 jarige uitvinder maakt haar watertestkit marktrijp

Denver CO. Gitanjali Rao trok in 2017 als 11-jarige de aandacht met haar ontwerp voor een klein mobiel apparaat dat lood in drinkwater test. Nog geen twee jaar later onderzoekt ze hoe haar uitvinding op de markt kan worden gebracht. Samen met watertechnologen heeft ze nu een prototype ontwikkeld.

Foto Michael Elizabeth Sakas – CPR

Ze noemt haar uitvinding Tethys naar de Griekse godin van de zee en waterbronnen. De 3D-geprinte doosje zo groot als een pak speelkaarten bevat een batterij, een zender en de noodzakelijke de noodzakelijke electronica en sensoren op basis van koolstofnanobuisjes. Rao had gelezen hoe vergelijkbare technologie gevaarlijke gassen in de lucht kan detecteren. Haar onmiddellijke reactie was: “Waarom geen sensoren van koolstofnanobuizen gebruiken om lood in water te detecteren?” De Flint-watercrisis was de motivatie achter de uitvinding.

Lees en luister verder op CPR

Zie ook de special Watervrouwen

(also in English)

CategoriesUncategorized